Sposób przygotowania:
Biszkopt z wkładką kokosową
Biszkopt. Jajka wybijamy ,dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wodę i mąkę z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łyżką. Przygotowane ciasto przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy.
Wkładka z wiórkami i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę, cukier, wiórki, mak i mąkę .Przekładamy masę do blaszki takiej wielkości jak pieczony był biszkopt. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto studzimy.
Krem. Na mleku gotujemy budyń z cukrem i studzimy. Dobrze wystudzony miksujemy albo ucieramy z masłem.
Składamy ciasto. Biszkopt lekko nasączmy i smarujemy częścią kremu. Przykrywamy ciastem z kokosem i smarujemy resztą kremu. Biszkopty moczymy w ponczu albo alkoholu i układamy na kremie. Całość można polać polewą czekoladową. Ciasto dobrze chłodzić.
Upieczone ciasto studzimy.
Wkładka z wiórkami i makiem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wodę, cukier, wiórki, mak i mąkę .Przekładamy masę do blaszki takiej wielkości jak pieczony był biszkopt. Pieczemy ok 30 min w 180 stopniach.
Czy ciasto jest upieczone najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ciasto studzimy.
Krem. Na mleku gotujemy budyń z cukrem i studzimy. Dobrze wystudzony miksujemy albo ucieramy z masłem.
Składamy ciasto. Biszkopt lekko nasączmy i smarujemy częścią kremu. Przykrywamy ciastem z kokosem i smarujemy resztą kremu. Biszkopty moczymy w ponczu albo alkoholu i układamy na kremie. Całość można polać polewą czekoladową. Ciasto dobrze chłodzić.