Sposób przygotowania:
Babka z karobem i lemon curd
Na początku należy rozgrzać piekarnik do 165 stopni.
Potem w misce ubić jajka z cukrem, lemon curdem i ekstraktem waniliowym.
Nadal ubijając wlewać maleńkim strumieniem olej.
Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski z masą jajeczną.
Wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.
Z resztą ciasta wymieszać karob i wzdłuż foremki na środku wyłożyć ciemne ciasto.
Na środku formy na jednym końcu wcisnąć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do do drugiego brzegu.
Formę wstawić do piekarnika na godzinę.
Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.
Potem w misce ubić jajka z cukrem, lemon curdem i ekstraktem waniliowym.
Nadal ubijając wlewać maleńkim strumieniem olej.
Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski z masą jajeczną.
Wymieszać ale tylko do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.
Z resztą ciasta wymieszać karob i wzdłuż foremki na środku wyłożyć ciemne ciasto.
Na środku formy na jednym końcu wcisnąć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do do drugiego brzegu.
Formę wstawić do piekarnika na godzinę.
Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.
Justi2401
zewa
Dziękuję. Z karobem to moja pierwsza przygoda i na pewno nie ostatnia. Fajnie współpracuje z ciastem i jest świetnym zamiennikiem kakao.