zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2404]

Babka z karobem i lemon curd

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Oj jak dawno nie piekłam babki. Więc dziś jest. A z czym ? A z karobem - znacie karob ? Nie ? To koniecznie poznajcie. Karob jest odpowiednikiem kakao, melasy i czekolady i ma szerokie zastosowanie w kuchni.

Babka z karobem i lemon curd Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z karobem i lemon curd

 

 

  • cukier puder do posypania babki

Sposób przygotowania:

Babka z karobem i lemon curd
Na początku należy rozgrzać piekarnik do 165 stopni.

Potem w misce ubić jajka z cukrem, lemon curdem i ekstraktem waniliowym.

Nadal ubijając wlewać maleńkim strumieniem olej.

Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i wsypać do miski z masą jajeczną.

Wymieszać ale tylko do połączenia składników. 

Keksówkę o wymiarach 11 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać 3/4 ciasta.

Z resztą ciasta wymieszać karob i wzdłuż foremki na środku wyłożyć ciemne ciasto.

Na środku formy na jednym końcu wcisnąć do dna patyczek do szaszłyków i przeciągnąć do do drugiego brzegu.

Formę wstawić do piekarnika na godzinę.

Upieczoną babkę wyjąć z formy na kratkę i oprószyć cukrem pudrem.
Babka z karobem i lemon curd
ciasto jasne wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia
Babka z karobem i lemon curd
ciemne ciasto rozłożyć wzdłuż foremki na środku
Babka z karobem i lemon curd
babkę piec przez jedną godzinę w 165 stopniach
Babka z karobem i lemon curd
po upieczeniu babkę posypać cukrem pudrem

Tagi:

babka