Sposób przygotowania:
Banoffee pie z bezą włoskąETAP 1:
Zacznij od przygotowania kajmaku. Puszkę w mlekiem skondensowanym umieść w garnku, zalej wodą tak aby cała puszka była przykryta wodą. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej półtorej godziny. Cały czas pilnuj aby puszka była przykryta wodą , w razi potrzeby dolewaj wodę do garnka. Gotową masę wystudź. Jeżeli nie chcesz czekać możesz użyć gotowej masy kajmakowej.
Przygotuj foremkę na tartę ( u mnie średnica 16 cm). Dno oraz boki posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Na stolnicy posiekaj masło, dodaj suche składniki, zrób niewielkie wgłębienie na żółtka. Zagnieć kruche ciasto ,jeżeli ciasto będzie słabo się sklejało dodaj zimną wodę. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, odczekaj aż nieco się ociepli, rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim przygotowaną wcześniej foremkę. Brzegi ładnie przytnij i ponakłuwaj ciasto widelcem. Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut na złoty kolor. Gotowy spód wystudź.
Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
Przygotuj bezę włoską. Od 300 g cukru odsyp 1/3 szklanki. 60 ml i resztę cukru umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia na bardzo małym ogniu. Od momentu zawrzenia gotuj syrop 2-3 minuty, nie podkręcaj ognia aby uniknąć przypalenia. Syrop powinien być przejrzysty, pełen pęcherzyków powietrza. Gotowy syrop zestaw z ognia. Białka umieść w misie miksera, ubij na sztywno, dodawaj partiami wcześniej odłożony cukier. Do ubitych białek wlewaj cienką strużką syrop cukrowy nie przerywając ubijania. Gdy wlejesz cały syrop ubijaj jeszcze białka około 2 minut.
Gotowy kruchy spód ułóż na paterze, wyłóż na niego pół puszki masy kajmakowej, równomiernie rozsmaruj masę. Na masie kajmakowej ułóż banany. Na bananach rozsmaruj bezę włoską. Jeżeli posiadasz palnik gastronomiczny opal wierzch bezy.
SylaUla