Sposób przygotowania:
Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieścieCiasto
Orzechy zmielić aż utworzy się masło ( ja najpierw mieliłam w blenderze, a później w młynku do kawy).
Do miski przełożyć mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.
ETAP 2:
Następnie dodać jajko i znów posiekać.
Zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.
ETAP 3:
Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kwadratową lub okrągłą foremką kształty. W połowie wykrojonych kawałków, dowolną foremką do ciastek wyciąć „dziurkę”.
ETAP 4:
Masa owocowa:
Owoce umyć i osuszyć. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla wraz z miodem i cynamonem. Wymieszać. Postawić na średni ogień i dusić,aż owoce zmiękną. Gdyby masa była zbyt wilgotna to doprowadzić do zredukowania soków. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko.
ETAP 5:
Wykonanie:
Foremki, którymi wycinaliśmy kształty lekko wysmarować masłem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie cały plaster ciasta, dostosowując go do foremki. Nałożyć po 2 łyżki jabłek. Na wierzchu ułożyć ciasto z „dziurką”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi mini szarlotki powinny łatwo wyjść z formy. Smacznego!
SylaUla