SUPERPRZEPIS

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście

  • 1
  • monikaT83
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście Więcej zdjęć (3)

Ostatnio przygotowuje ciasta na kremie i na kremie i zachciało mi się jakiejś odmiany. A co ja uwielbiam najbardziej?-szarlotkę oczywiście, ale tym razem powstała w wersji mini. Ale na pewno smak nie jest mini, tylko meeeega! zapraszam:)

Składniki:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście

 

 

  • Masa owocowa:
  • 360 g jabłka- 2 duże sztuki
  • 300 g gruszek – 2 duże sztuki
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście

Ciasto

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście
do mąki z masłem dodać zmielone orzechy

Orzechy zmielić aż utworzy się masło ( ja najpierw mieliłam w blenderze, a później w młynku do kawy).

Do miski przełożyć mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wymieszać. Dodać kawałeczki masła posiekać nożem lub siekaczką.

ETAP 2:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście
do miski dodać jajko i zagnatać ciasto

Następnie dodać jajko i znów posiekać.

Zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać mleko i dokończyć wyrabianie ciasta, aby było elastyczne i gładkie. Ja zagniatam około 3 minuty bez przerwy.

ETAP 3:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście
ciasto rozwałkować i wycinać kształty na spód i wierzch ciasta

Następnie rozwałkować ciasto na cienki placek i wyciąć kwadratową lub okrągłą foremką kształty. W połowie wykrojonych kawałków, dowolną foremką do ciastek wyciąć „dziurkę”.

ETAP 4:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście
ugotować owoce do miekkości z cynamonem

Masa owocowa:
Owoce umyć i osuszyć. Obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla wraz z miodem i cynamonem. Wymieszać. Postawić na średni ogień i dusić,aż owoce zmiękną. Gdyby masa była zbyt wilgotna to doprowadzić do zredukowania soków. Zdjąć z ognia i ostudzić lekko.

ETAP 5:

Mini szarlotki z gruszką w orzechowym cieście
piec mini szarlotki okoo 30 minut w 180 st

Wykonanie:
Foremki, którymi wycinaliśmy kształty lekko wysmarować masłem. Ustawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie cały plaster ciasta, dostosowując go do foremki. Nałożyć po 2 łyżki jabłek. Na wierzchu ułożyć ciasto z „dziurką”. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 30 minut. Zostawić do ostygnięcia. Gdy to nastąpi mini szarlotki powinny łatwo wyjść z formy. Smacznego!