Sposób przygotowania:
Karobowe bułeczki z jabłkiemciasto
Drożdże rozcieramy z szczyptą cukru, resztę cukru ubijamy z żółtkami.
Do przesianej mąki dodajemy karob, rozczyn, żółtka, letnie mleko, cukier waniliowy i na konie olej.
Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
jabłka
W tym czasie płuczemy i obieramy jabłka. Każde kroimy w ok.1 cm paski.
Z wyrośniętego ciasta odrywamy małe kawałki, w dłoni rozpłaszczamy, możemy delikatnie przejechać wałkiem.
W środek nakładamy po 2 cząstki jabłek, ciasto dokładnie zlepiamy, i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.
pieczenie
Pozostałe ciasto wałkujemy bardzo cienko, tu warto lekko podsypać mąką kukurydzianą, i wycinamy dowolne wzorki.
Wierzch podrośniętych bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem z cukrem, nakładamy ozdoby i je też lekko smarujemy.
Bułeczki pieczemy w 180-170 C około 15-20 minut.