Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Bułeczki z dżemem mirabelkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Puszyste drożdżówki z dodatkiem dyni i przyprawy korzennej, w środku domowy dżem mirabelkowy i karob, pyszne ze szklanką mleka.

Bułeczki z dżemem mirabelkowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Bułeczki z dżemem mirabelkowym

ciasto

nadzienie:

  • 1 mały słoik dżemu z ciemnych mirabelek
  • 1 czubata łyżka karobu
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Sposób przygotowania:

Bułeczki z dżemem mirabelkowym
Do misy robota wlać ciepłe mleko i puree z dyni, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać roztopione masło, dodać mąkę, przyprawę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.

W międzyczasie przygotować nadzienie:

Dżem zmieszać z karobem i przyprawą.

Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków, każdy rozpłaszczyć. Na ciasto nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, zlepiać bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.

Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
Bułeczki z dżemem mirabelkowym
mleko, puree, cukier i drożdże wymieszać w naczyniu
Bułeczki z dżemem mirabelkowym
dodać masło, przyprawę, mąkę i sól i zagnieść ciasto
Bułeczki z dżemem mirabelkowym
gdy ciasto rośnie, przygotować nadzienie: dżem zmieszać z karobem i przyprawą
Bułeczki z dżemem mirabelkowym
na kawałki ciasta kłaść nadzienie i zlepiać bułki
Bułeczki z dżemem mirabelkowym
wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i upiec