Sposób przygotowania:
Bułeczki z dżemem mirabelkowym
Do misy robota wlać ciepłe mleko i puree z dyni, dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wlać roztopione masło, dodać mąkę, przyprawę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Dżem zmieszać z karobem i przyprawą.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków, każdy rozpłaszczyć. Na ciasto nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, zlepiać bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Dżem zmieszać z karobem i przyprawą.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę, krótko wyrobić, podzielić na 15 równych kawałków, każdy rozpłaszczyć. Na ciasto nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia, zlepiać bułeczki i układać na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do napuszenia.
Po tym czasie bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 25 minut. Wystudzić na kratce