Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Babka z kurczaka z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Takie danie możemy podać na ciepło jak również na zimno. Mięso z kurczaka przyprawione aromatyczną przyprawą, faszerowane pieczarkami i papryką.

Babka z kurczaka z pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babka z kurczaka z pieczarkami

 

Sposób przygotowania:

Babka z kurczaka z pieczarkami

ETAP 1:

Babka z kurczaka z pieczarkami

1. Mięso z kurczaka kroimy na plastry, delikatnie rozbijamy i doprawiamy solą oraz przyprawą do kurczaka. Układamy w formie typu keksówka, tak żeby połowa mięsa zwisała a dno było przykryte.

ETAP 2:

Babka z kurczaka z pieczarkami

2. Cebule obieramy drobno kroimy, prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.

ETAP 3:

Babka z kurczaka z pieczarkami

3. Do miski wbijamy dwa jajka i żółtko, ubijamy razem mąką pszenna oraz śmietaną i łączymy z startym serem na tarce o dużych oczach. Połowę masy wykładamy na mięso.

ETAP 4:

Babka z kurczaka z pieczarkami

4. Na masie układamy grzyby i przykrywamy pozostałą masą.

5. Paprykę obieramy z nasion, drobno kroimy i układamy na masie.

ETAP 5:

Babka z kurczaka z pieczarkami

6. Wierzch przykrywamy zwisającym mięsem.

7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C

ETAP 6:

Babka z kurczaka z pieczarkami

8. Danie gotowe.

9. Smacznego.