Sposób przygotowania:
Zawijaniec z makiem i kruszonkąETAP 1:
Masło do ciasta stopić i przestudzić. Drożdże wkruszyć do miseczki i rozmieszać z połową cukru pudru. Dodać całe jajko, żółtka, olej i mleko. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, resztę cukru pudru, szczyptę soli i stopione masło. Mikserem z hakami wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masą makową. Zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż na dwa pasy i zwinąć w warkocz. Przełożyć do długiej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Z masła, mąki, cikeru i cukru waniliowego zrobić kruszonke i posypać ciasto.
Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Kroić na plasterki.