WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Zawijaniec z makiem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Drożdżowy zawijaniec z makiem, dokładnie z masą makową z puszki, posypany kruszonką. Pyszne, tradycyjne ciasto na codzień i od święta.

Zawijaniec z makiem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaniec z makiem i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Zawijaniec z makiem i kruszonką

ETAP 1:

Masło do ciasta stopić i przestudzić. Drożdże wkruszyć do miseczki i rozmieszać z połową cukru pudru. Dodać całe jajko, żółtka, olej i mleko. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, resztę cukru pudru, szczyptę soli i stopione masło. Mikserem z hakami wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować masą makową. Zwinąć w rulon. Przekroić wzdłuż na dwa pasy i zwinąć w warkocz. Przełożyć do długiej formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Z masła, mąki, cikeru i cukru waniliowego zrobić kruszonke i posypać ciasto.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.

Kroić na plasterki.

Zawijaniec z makiem i kruszonką
Makowiec w bkaszce posypany na wierzchu kruszonką
Zawijaniec z makiem i kruszonką
Makowiec po zwinieciu przełożony do blaszki
Zawijaniec z makiem i kruszonką
Ciasto drożdżowe posmarowane masą makową.
Zawijaniec z makiem i kruszonką
Ciasto drożdżowe rozwałkowane na prostokąt