Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna domowa chałka z suszoną czereśnią, zamiast czereśni mogą być rodzynki. Z dużą ilością słodkiej kruszonki. Bardzo polecam.

Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką

Składniki:

Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 10 dag masła lub margaryny
  • ewentualnie ciepłe mleko
  • 80 g suszonej czereśni

Kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła lub margaryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Chałka z suszonymi czereśniami i kruszonką
1. Rozczyn:

Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut.

2. Ciasto:

Jajka ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło lub margarynę, mieszamy. Następnie zagniatamy ciasto. Ewentualnie dolewamy ciepłego mleka, ale to zależy od ciasta czy wyjdzie twarde czy luźne. Na koniec dodajemy suszone czereśnie i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Tak wykonane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

3. Kruszonka:

Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

4. Do pieczenia:

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, następnie każdą część na trzy części. Z podzielonych części toczymy wałki, następnie zaplatamy po trzy wałki, jak warkocz i formujemy dwie chałki. Chałki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy obficie roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

5. Pieczenie:

Następnie chałki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia zrumienienia się przez około 35-40 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być dłuższy lub krótszy.

6. Podanie:

Upieczone chałki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Kroimy w kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi dwie spore chałki.