Sposób przygotowania:
Babka z nadzieniem
Z drożdży i ¼ szklanki mleka oraz 3 łyżek mąki robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej drożdże przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu. Żółtka, całe jajko i cukry ucieramy na puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn oraz ciepłe mleko. Jeżeli ciasto jest bardzo gęste dodajemy trochę mleka, a jeżeli za żad kię trochę mąki. Wyrabiamy je na gładką masę ok. 20 min, pod koniec wlewamy rozpuszczoną, schłodzoną margarynę i wyrabiamy dalej, aż wsiąknie margaryna i odstawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość rozwałkowujemy i smarujemy dżemem, marmoladą lub serem (mak też się nada, wg uznania). Zwijamy i wkładamy ciasto do dowolnej formy, np. na babkę. Pieczemy ok. 30-35 min w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie możemy po pudrować lub polać lukrem/czekoladą.