tyllka

tyllka

Kucharz
[Przepisów: 12]

Babka z oranżadą - zeberka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ulubiona babka mojej mamy

Babka z oranżadą - zeberka

Składniki:

Babka z oranżadą - zeberka

 

  • 4 jaja
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2/5 szklanki mąki Poznańskiej
  • 1 szklanka oanżady (żółtej lub pomarańczowej)
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Babka z oranżadą - zeberka
Białka ubić na sztywną piane i stopniowo dodawac : cukier, żółtka, mąke z proszkiem do pieczenia, a na koniec olei i oranżade.
Ciasto podzieclić na 2 części do jednej dodac 3 łyżki mąki, a do drugiej 3 łyżki kakao.
Wybieramy tortownice do babek z dziurką na środku, Smarujemy ja margaryną i posypyjemy bułką tartą.
Na środek tortownicy kładziemy po 3 łyzki ciasta białego naprzemian z ciastem ciemym używająć osobnych łyżek. Nie rozsmarowujemy ciasta! !
Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok 1godz.