Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Babka z pomarańczą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Smaczne ciasto z polewą, szczególnie polecam do kawki

Babka z pomarańczą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babka z pomarańczą

 

  • margaryna 1 kostka
  • cukier drobny 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • 5 jajek
  • 1 duża pomarańcza
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mączki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa:
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 5 dkg masła
  • cukierki kolorowe do dekoracji ciast

Sposób przygotowania:

Babka z pomarańczą
Aby przygotować babkę z pomarańczą należy pomarańcze wyszorować, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Miękką margarynę ucierać mikserem na puch z cukrami, skórką i sokiem stopniowo dodając po jednym jajku cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem i po trochu dodawać do masy jajecznej ciągle miksując. Ciasto wyłożyć do formy z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z masłem i udekorować ciasto. Posypać cukierkami. Można babkę przełamać i skleić polewą czekoladową .Przed pokrojeniem schładzam ją w lodówce .
Babka z pomarańczą
Etap 1