kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babka z rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszną babkę z rodzynkami. Babka jest delikatna w smaku i szybka w przygotowaniu. Polecam

Babka z rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka z rodzynkami

 

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
  • garść rodzynek
  • gorąca woda do rodzynek
  • 1 łyżka mąki pszennej do rodzynek
  • keksówka 17 x 8 x 7
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka z rodzynkami
Do kubka wlewamy gorącą wodę i wsypujemy rodzynki, odstawiamy i później odsączamy na sitku. Masło przekładamy na patelnie i rozpuszczamy, studzimy. W międzyczasie do miski wybijamy jajka i dodajemy mleko oraz cukier, mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i wsypujemy do miski, mieszamy. Na talerzyk wsypujemy mąkę i obtaczamy w niej rodzynki, dodajemy razem z rozpuszczonym masłem do ciasta. Mieszamy do połączenia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekłądamy ciasto do keksówki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 - 60 minut. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Babka z rodzynkami
Na patelni rozpuszczamy masło i studzimy.
Babka z rodzynkami
W misce mieszamy wybite jajka, cukier i mleko.
Babka z rodzynkami
Do ciasta dodajemy przestudzone masło i mieszamy.
Babka z rodzynkami
Dodajemy rodzynki obtoczone w mące i mieszamy.