WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1711]

Biszkopt orzechowy z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotny i aromatycznu biszkopt orzechowy z dodatkiem kakao. Jest delikatnie słodki, idealny do tortów i ciast.

Biszkopt orzechowy z kakao Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt orzechowy z kakao

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt orzechowy z kakao

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie białka umieścić w misce, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dosypać cukier i miksować aż piana będzie lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać po jednym żółtku i miksować do połączenia.

Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną, kaszą, proszkiem do pieczenia i kakao.

Mieszankę wsypać do ubitych jajek i wymieszać łyżką. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem na dnie i piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć kremem lub oblać czekoladą.

Biszkopt orzechowy z kakao
Upieczony i wystudzony biszkopt wyjęty z formy
Biszkopt orzechowy z kakao
Ciasto na biszkopt przelane do tortownicy.
Biszkopt orzechowy z kakao
Orzechy wymieszane z mąkami, kaszą, kakao i proszkiem do pieczenia
Biszkopt orzechowy z kakao
Białka ubite z cukrem i żółtkami na pianę.