WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1404]

Tort orzechowo - kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tort na orzechowym biszkopcie, z kawowym kremem budyniowym i dżemem z czarnej porzeczki. Dobrze nasączony cappuccino i kawą, ozdobiony czekoladą. Mało słodki.

Tort orzechowo - kawowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort orzechowo - kawowy

 

 

  • Krem kawowy:
  • 3 budynie śmietankowe po 40g
  • 3szkl. mleka (łącznie 750ml)
  • 3łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 6 łyżek cukru
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ok. 300g masła

 

  • Poncz kawowy:
  • 5 łyżeczek cappuccino waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5szkl. gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo - kawowy

ETAP 1:

Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Miksować aż cukier się rozpuści w pianie. Następnie dokładać po jednym żółtku i miksować. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do ubitej piany. Wymieszać łyżką i przelać do tortownicy (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min, w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.

Cappuccino i 2 łyżeczki kawy zaparzyć w 1,5 szklanki wody i odstawić do wystudzenia.

2 szklanki mleka zagotować z cukrem i kawą. W reszcie mleka rozmieszać budynie, mąki i żółtka. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego wystudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitego gęstego kremu.

Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć go 1/3 ponczu kawowego, posmarować cienko dżemem i rozsmarować 1/3 kremu kawowego. Przykryć drugim blatem biszkoptu i powtórzyć czynności. Nałożyć ostatni biszkopt, naponczować i posmarować cienko kremem. Pozostałym kremem posmarować boki i ozdobić górę tortu.

Czekoladę połamać na kawałki i zalać podgrzaną śmietaną. Wymieszać aż się rozpuści. Przestudzić i posmarować wierzch tortu. Resztą polać ranty tortu.

Boki obsypać zmielonymi orzechami.

Tort orzechowo - kawowy
Biszkopt orzechowy przełożony dżemem i kremem przed ozdobieniem
Tort orzechowo - kawowy
Pierwszy blat biszkoptu posmarowany dżemem.
Tort orzechowo - kawowy
Zmiksowany kawowy krem budyniowy w misce.
Tort orzechowo - kawowy
Uieczony i wystudzony biszkopt orzechowy.
Tort orzechowo - kawowy
tort w środku