Sposób przygotowania:
Tort orzechowo - kawowyETAP 1:
Żółtka oddzielić od białek. Wszystkie białka ubić ze szczyptą soli, dodając pod koniec ubijania cukier. Miksować aż cukier się rozpuści w pianie. Następnie dokładać po jednym żółtku i miksować. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać i wsypać do ubitej piany. Wymieszać łyżką i przelać do tortownicy (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 40 min, w 170 stopniach. Po wystudzeniu przekroić na 3 blaty.
Cappuccino i 2 łyżeczki kawy zaparzyć w 1,5 szklanki wody i odstawić do wystudzenia.
2 szklanki mleka zagotować z cukrem i kawą. W reszcie mleka rozmieszać budynie, mąki i żółtka. Mieszankę wlać na gotujące się mleko i gotować mieszając do zgęstnienia. Ugotowany budyń wystudzić. Miękkie masło zmiksować i dodawać do niego wystudzony budyń. Miksować do uzyskania jednolitego gęstego kremu.
Pierwszy blat biszkoptu ułożyć na paterze, nasączyć go 1/3 ponczu kawowego, posmarować cienko dżemem i rozsmarować 1/3 kremu kawowego. Przykryć drugim blatem biszkoptu i powtórzyć czynności. Nałożyć ostatni biszkopt, naponczować i posmarować cienko kremem. Pozostałym kremem posmarować boki i ozdobić górę tortu.
Czekoladę połamać na kawałki i zalać podgrzaną śmietaną. Wymieszać aż się rozpuści. Przestudzić i posmarować wierzch tortu. Resztą polać ranty tortu.
Boki obsypać zmielonymi orzechami.