Sposób przygotowania:
Karpatka bardzo łatwaETAP 1:
Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić.
Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć na gładką masę.
ETAP 2:
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na dnie blachy, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ciasto piec 25 minut następnie w 160C z 20 minut, 5 minut przed końcem zmieniłam na termoobieg, ciasto dobrze wystudzić i przekroić na połowę.
Ciasto można upiec w dwóch mniejszych formach, dla mnie jest wygodniej w jednej i podzielić na pół upieczone ciasto.
ETAP 3:
Budynie wymieszać w szklance mleka, resztę zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić .
Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny.
ETAP 4:
Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki.
ETAP 5:
Przed podaniem posypać pudrem cukrem.
SylaUla