zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dodatek śmietany sprawia, że babka wydaje się być ciężka, ale jest smaczna i delikatna. Jabłko i rodzynki wzbogaca jej smak. Najlepsza jeszcze letnia.

Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami

 

  • 1 duże ( lub 2 mniejsze ) jabłko
  • ok. 2/3 szk rodzynek
  • 350 g mąki pszennej typ 500
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • ok. 1/3 szk słodkiej śmietanki 18 %
  • 2 łyżki cukru waniliowego ( domowego )
  • 2/3 szk cukru
  • 4 jajka ( M )
  • cukier puder trzcinowy do posypania babki

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. W misce robota umieścić miękką margarynę i oba cukry i utrzeć. Dodając po jednym jajku nadal ucierać, następnie wlać śmietanę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ciasto. Jabłko lub jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, oprószyć mąką i wymieszać, dodać do ciasta z rodzynkami i wymieszać ciasto. Przełożyć je do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyjąć na kratkę. Przestudzić i posypać cukrem pudrem trzcinowym. 
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami
do ciasta dodac rodzynki i pokrojone jabłka
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami
wymieszać ciasto razem z jabłkiem i rodzynkami
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami
ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki .
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami
babke upiec wystudzić i posypac cukrem trzcinowym