Sposób przygotowania:
Śmietankowa babka z jabłkiem i rodzynkami
Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm ( mierząc górne krawędzie ) wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. W misce robota umieścić miękką margarynę i oba cukry i utrzeć. Dodając po jednym jajku nadal ucierać, następnie wlać śmietanę i wymieszać. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać ciasto. Jabłko lub jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, oprószyć mąką i wymieszać, dodać do ciasta z rodzynkami i wymieszać ciasto. Przełożyć je do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z piekarnika i po kilku minutach wyjąć na kratkę. Przestudzić i posypać cukrem pudrem trzcinowym.
Nina W.
zewa
Bardzo dziękuję za miłe słowa. Masz rację, babka pycha. A ja lubię połączenie jabłek i rodzynek.