Sposób przygotowania:
Babka z kolorowymi piegamiETAP 1:
Masło utrzeć z cukrem na krem w trakcie ucierania dodawać po jednym jajku na zmianę z przesiana mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia na koniec dodać 100 ml mleka i utrzeć gładkie ciasto.
Odłożyć po 3-4 łyżki ciasta do trzech miseczek i zabarwić na dowolne kolory, następnie ciastem napełnić wysmarowane masłem formy do kulek i po zamknięciu piec w temp. 170 st około 10 minut,
ETAP 2:
od razu po upieczeniu delikatnie wyjąc je z formy.
ETAP 3:
Pozostałe ciasto wymieszać ze 100 ml mleka i 1/3 ciasta wyłożyć na dnie długiej formy keksowej ( 30 cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia na cieście rozłożyć upieczone kulki i zalać je resztą ciasta.
ETAP 4:
Piec około 40 minut w temp. 170st po upieczeniu i wystudzeniu wyjąć z formy i polać lukrem, dowolnie ozdobić. Na lukier utrzeć cukier puder z kilkoma kroplami soku z cytryny i wody, ucieramy na gładki i płynny lukier.
SylaUla
cherry