Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Babka z truskawkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pychota...nic dodać nic ująć

Babka z truskawkami

Składniki:

Babka z truskawkami

 

  • 30 dag truskawek,
  • 4 białka,
  • 25 dag miękkiego masła,
  • 25 dag cukru,
  • 4 żółtka,
  • 40 dag mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tłuszcz do wysmarowania formy,
  • tarta bułka do wysypania formy
  • Dekoracja:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babka z truskawkami
Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki. Owoce zmiksować. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C. Keksówkę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką, tak aby spód i boki formy były dokładnie pokryte warstwą bułki. Białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na krem. Powoli wsypywać cukier, nie przerywając ucierania. Następnie dodać żółtka i ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i po łyżce dodawać do masy, stale mieszając. Do ciasta dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Zmiksowane truskawki dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do keksówki, wyrównać powierzchnię i piec ok. 60 minut. Upieczoną babkę ostrożnie wyjąć z formy i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem babkę posypać obficie cukrem pudrem.