WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka zaparzana dwukolorowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dwukolorowa babka zaparzana gorącym mlekiem. Jest bardzo wilgotna i pyszna, a do tego łatwa do zrobienia.

Babka zaparzana dwukolorowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka zaparzana dwukolorowa

 

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Babka zaparzana dwukolorowa

ETAP 1:

Masło roztopić w rondelku i wystudzić. Jajka wybić do miski. Wsypać cukier zwykły i waniliowy i miksować do uzyskania puszystej masy. Do ubitych jajek dodawać na przemian rozpuszczone masło i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Miksować do połączenia składników. Mleko zagotować i cienkim strumieniem wlać do ciasta. Miksować do połączenia. 1/3 ciasta odłożyć i wymieszać z kakao. Formę o wymiarach ok. 40x12cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylewać do formy ciasto jasne i ciemne.

Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić i pokroić na kawałki.

Babka zaparzana dwukolorowa
Babka zaparzana po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka zaparzana dwukolorowa
Ciasto iasne i ciemne wyłożone na przemian do formy
Babka zaparzana dwukolorowa
Do ciasta wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko
Babka zaparzana dwukolorowa
Jajka miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym