ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Truskawkowa drożdżówka nocna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwa, mało pracochłonna drożdżówka, ciasto w nocy pracuje i można spokojnie spać do rana, po obudzeniu ciasto gotowe do pieczenia.

Truskawkowa drożdżówka nocna Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Truskawkowa drożdżówka nocna

 

  • dodawać wg podanej kolejności:
  • pokruszone drożdże 10 dag,
  • cukier 1 szklanka,
  • jajka 4 sztuki,
  • mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • mąka tortowa 80 dag,
  • sól 1 szczypta,
  • olejek waniliowy 4 krople
  • truskawki 70 dag

 

  • kruszonka:
  • 15 dag miękkie masło,
  • 10 dag cukier,
  • 20 dag mąki krupczatki

Sposób przygotowania:

Truskawkowa drożdżówka nocna
Składniki do miski dodawać wg podanej kolejności w składnikach i NIE MIESZAĆ, nakryć miskę talerzem i zostawić na całą noc na blacie kuchennym.

Rano wszystko wymieszać w misce dużą łyżką do połączenia składników.

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, na wierzchu poukładać opłukane, bez szypułek truskawki 70 dag, zostawić na 15 minut aby ciasto odpoczęło.

Z podanych składników wyrobić palcami na kruszonkę i posypać na truskawki.

Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec ciasto około 55 minut, w formie ciasto wystudzić, najlepiej smakuje na drugi dzień, ciasto upiec wieczorem i od rana można zajadać.
Truskawkowa drożdżówka nocna
Jajka dobrze roztrzepane dadzą ciastu lekkości.
Truskawkowa drożdżówka nocna
Tak powinno wyglądać ciasto rano po nocy.
Truskawkowa drożdżówka nocna
Jeśli truskawki są duże to przekroić je na połowę.
Truskawkowa drożdżówka nocna
Kruszonka z mąki krupczatki jest bardziej chrupiąca..
Truskawkowa drożdżówka nocna
Ciasto smakuje na drugi dzień po upieczeniu