Sposób przygotowania:
Zebra mięciutka jak biszkopt
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, oranżadę i mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sodą ( masę mieszać delikatnie łyżką).
Ciasto podzielić po wymieszaniu na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej dodatkową mąkę i wymieszać.
Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i na dnie kłaść porcjami na zmianę ciasto do wyczerpania się ciasta, zaczynając od środka, a ciasto w formie samo się rozleje.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut do suchego patyczka.
Czekoladę połamać do miseczki i wymieszać z mlekiem, następnie rozpuścić na parze lub w mikrofali i polać nią po wierzchu wystudzone ciasto.
Ciasto podzielić po wymieszaniu na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej dodatkową mąkę i wymieszać.
Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i na dnie kłaść porcjami na zmianę ciasto do wyczerpania się ciasta, zaczynając od środka, a ciasto w formie samo się rozleje.
Piec w temp. 170 st około 60-65 minut do suchego patyczka.
Czekoladę połamać do miseczki i wymieszać z mlekiem, następnie rozpuścić na parze lub w mikrofali i polać nią po wierzchu wystudzone ciasto.