iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zebra mięciutka jak biszkopt

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zebra to klasyczna babka co zawsze się udaje z tego przepisu ciasto wychodzi tak puszyste jak biszkopt.

Zebra mięciutka jak biszkopt Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zebra mięciutka jak biszkopt

ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zebra mięciutka jak biszkopt
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli w trakcie ubijania dosypywać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy, następnie dodać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Do ubitej masy jajecznej dodawać na zmianę porcjami olej, oranżadę i mąkę przesianą i wymieszana z proszkiem do pieczenia oraz sodą ( masę mieszać delikatnie łyżką).

Ciasto podzielić po wymieszaniu na dwie części i do jednej dodać kakao, a do drugiej dodatkową mąkę i wymieszać.

Okrągłą formę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i na dnie kłaść porcjami na zmianę ciasto do wyczerpania się ciasta, zaczynając od środka, a ciasto w formie samo się rozleje.

Piec w temp. 170 st około 60-65 minut do suchego patyczka.

Czekoladę połamać do miseczki i wymieszać z mlekiem, następnie rozpuścić na parze lub w mikrofali i polać nią po wierzchu wystudzone ciasto.
Zebra mięciutka jak biszkopt