lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto drożdżowe z jabłkami jest puszyste i wilgotne, a na dodatek pokrywa je słodziutka, chrupiąca kruszonka.

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka

 

 

  • 4 duże jabłka
  • Kruszonka :
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 4 łyżki schłodzonego masła

 

  • Masło do wysmarowania formy oraz bułka tarta do wysypania

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka
Mleko podgrzewamy tak by było letnie i dodajemy do niego drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut aby rozczyn zaczął pracować. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn resztę cukru i jajka. Mieszamy wszystko ręka. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy ciasto.

Ciasto posypujemy lekko Mąka, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę. 

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. 

Blachę smarujemy masłem i wysypujemy bułka tarta. Wykładamy ciasto , a na nie jabłka. Posypujemy kruszonka. Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Jeśli mamy wątpliwości czy ciasto jest już dobre możemy je sprawdzić suchym patyczkiem.
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka
Ciasto drożdżowe można także zrobić z innymi owocami
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka
Ciasto jest posypane kruszonka, która po upieczeniu jest bardzo chrupiąca
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonka
Ciasto drożdżowe musi rosnąć przez godzinę w ciepłym miejscu