ziutula

ziutula

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 497]

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Najlepsza, łatwa, smaczna, lekka, puszysta drożdżówka z rabarbarem i kruszonką, najlepiej smakuje na drugi dzień, czyli upiec wieczorem i od rana można zajadać.

Drożdżówka łatwa z rabarbarem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

 

  • drożdże świeże 10 dag,
  • mąka tortowa 70 dag,
  • cukier 3/4 szklanki,
  • aromat migdałowy 3 krople,
  • sól 1 szczypta,
  • mleko letnie 1,5 szklanki,
  • żółtka 3 sztuki,
  • jajka 1 sztuka,
  • olej 1/2 szklanki,
  • masło miękkie 2 łyżeczki,
  • rabarbar 4 łodygi duże, grube,

 

  • kruszonka: miękkie masło 100 gram,
  • cukier 100 gram,
  • mąka tortowa 100 gram,
  • kakao 1 łyżka

 

  • lukier: cukier puder 1 szklanka,
  • sok z cytryny 1,5 - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

ETAP 1:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem
Nie trzeba robić zaczynu z drożdży osobno.

Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut aby drożdże zaczęły się pienić.

ETAP 2:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem
Składniki oprócz mleka o temperaturze pokojowej.

Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło.

ETAP 3:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem
Ciasto nie może mieć za rzadkiej konsystencji.

Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto.

ETAP 4:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

ETAP 5:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia.

ETAP 6:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut.

ETAP 7:

Drożdżówka łatwa z rabarbarem

Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe.