Sposób przygotowania:
Drożdżówka łatwa z rabarbaremETAP 1:
Mąkę wsypać do misy robota, zrobić dołek i wsypać pokruszone drożdże, łyżka cukru, 1/2 szklanki letniego mleka, nakryć talerzem i zostawić na 30 minut aby drożdże zaczęły się pienić.
ETAP 2:
Do mąki z drożdżami wsypać resztę cukru, sól, wlać olej, resztę letniego mleka, wbić jajko i żółtka, dodać miękkie masło.
ETAP 3:
Hakiem miksera ciasto wyrabiać z 10 minut na dość gęste ciasto.
ETAP 4:
Misę nakryć talerzem i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
ETAP 5:
Z podanych składników zrobić kruszonkę i na czas wyrastania ciasta schować do lodówki do schłodzenia.
ETAP 6:
Forma 34x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wsypać rabarbar, kruszonkę, piec w nagrzanym piekarniku na 180C grzanie góra/dół około 55 minut.
ETAP 7:
Z sokiem z cytryny utrzeć rzadki lukier i polać lukrem ciasto, ciasto w formie zostawić do wystudzenia w chłodnym miejscu, najlepiej upiec wieczorem i rano jest gotowe.