gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto biszkoptowe na mące kukurydzianej z krówką i karmelizowanymi oszechami i słonecznikiem. Polecam.

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Składniki:

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem

Biszkopt;

  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa śmietankowa;

  • 750 ml śmietanki 30%
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka żelatyny.

Dodatkowo;

  • 1 puszka masy krówkowej,
  • ok. 200 g łuskanego słonecznika,
  • 200 g orzechów ziemnych,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietankowe z orzeszkami i słonecznikiem
Biszkopt;

Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy do momentu powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Mąki mieszamy wraz z proszkiem do pieczenia i szpatułką delikatnie łączymy z pianą. Blaszkę 30x20 wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto, pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach. Studzimy, przecinamy na pół.

Masa śnietankowa;

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, następnie dodajemy kwaśną śmietanę i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy, łączymy z masą. Masę wykładamy na spód ciasta. Przykrywamy wierzchem ciasta.

Wierzch biszkoptu smarujemy krówką.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i pestki słonecznika i orzechy ziemne. Prażymy do momentu, aż lekko się zarumienią. Wykładamy na wierzch ciasta.

Przechowujemy w lodówce.

Smacznego