Agnieszka 72

Agnieszka 72

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś na obiad poleca się babka ziemniaczana z mięsem mielonym, tak dobrze czytacie z dodatkiem mięsa mielonego a zainspirowała mnie moja koleżanka Marzenka. Mówiąc jej że na obiad będę robiła babkę ziemniaczaną powiedziała podpowiem ci pomysł.

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

Składniki:

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

ziemniaki

  • 1,100 kg ziemniaków,
  • 450 g mielonki z indyka,
  • 2 jajka rozmiar M,
  • 100 g cebuli 2 małe sztuki,
  • 150 g boczku parzonego wędzonego,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,
  • 1 płaska łyżeczka soli drobnej.

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym

ziemniaki

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Na początek obrać ziemniaki, umyć dokładnie i osuszyć z nadmiaru wody, następnie zetrzeć na tarce jarzynowej ręcznej dostosowanej do tarcia ziemniaków lub zmielić maszynką do ziemniaków kto jak woli ( ja osobiście wolę trzeć ręcznie są o wiele smaczniejsze placki ziemniaczane czy babki ). Jak już mamy starte ziemniaki wbić 2 całe jajka, dodać mielone dowolne mięso ,dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę, boczek również pokrojony w kostkę ( nie trzeba go podsmażać ), posolić wsypać pieprz i całość dokładnie wymieszać do połączenia się ze sobą wszystkich składników.

ziemniaki

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Gdy masa jest już dokładnie połączona ( ja nie dodaję do masy ani bułki tartej ani mąki, ale to jest zależne od rodzaju ziemniaków ). Gotową masę ziemniaczaną przełożyć do blaszki 31 / 12 wyłożoną papierem do pieczenia wierzch wyrównać. Wstawić do zimnego piekarnika, następnie piekarnik ustawić na 200 stopni i piec godzinę i 20 minut w zależności od piekarnika plus dziesięć minut na rozgrzanie piekarnika. Piec do ładnego zarumienienia, upieczoną babkę wyjąć z blaszki i przełożyć na talerz oddzielając od niej papier ( dobrze upieczona babka w czasie przekładania jeszcze ciepła nie rozpada się ).

ziemniaki

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Babka wyszła rewelacyjna, taką babkę można jeść kto z czym lubi u nas koniecznie do gorącej jeszcze babki kwaśna śmietana 18 %. Babka ma bardzo fajny smak nie czuć samych ziemniaków a czuć dodatek mięsa mielonego. Babka rozpływa się w ustach i ze względu na to co mówi mąż nie będzie to moja ostatnia babka zrobiona w ten właśnie sposób.

ziemniaki

Babka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Jeśli jakimś cudem zostanie wam kawałek babki można ją odgrzać na oleju ładnie zarumieniając, tu wstawiam babkę już ostudzoną został mały kawałek ( jest nas trzech ) jeśli jest więcej domowników wystarczy zwiększyć produkty na babkę. Także jeśli ktoś nie jadł takiej wersji babki polecam gorąco smak powala na kolana.