kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 590]

Babka ziemniaczana z selerem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczna babka ziemniaczana z dodatkiem selera i obłożona szynką. Polecam ten przepis na obiad lub na ciepło kolację.

Babka ziemniaczana z selerem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Babka ziemniaczana z selerem

 

  • 180 gram obranego selera
  • 6 dużych ziemniaków
  • 1łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 100 gram szynki szwarcwaldzkiej
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku

Sos jogurtowy

  • 200 gram gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Babka ziemniaczana z selerem
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Starte ziemniaki przekładamy na cedzak i odstawiamy na pół godziny.

W międzyczasie obieramy seler, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy aż będzie szkliste na rozgrzanym oleju.

Do miski wkładamy starte ziemniaki i seler, usmażoną cebulę,jajko, mąkę i jogurt naturalny,sól i pieprz.

Dokładnie mieszamy. Foremkę do zapiekania wykładamy szynką, wkładamy przygotowaną masę ziemniaczaną, zawijamy szynką.

Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Kroimy szczypiorek. Podajemy z jogurtem naturalnym.
Babka ziemniaczana z selerem
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach
Babka ziemniaczana z selerem
Starte ziemniaki przekładamy na cedzak aby ociekły z płynu
Babka ziemniaczana z selerem
Wszystkie składniki masy dokładnie mieszamy
Babka ziemniaczana z selerem
Foremkę do zapiekania wykładamy szynką i wkładamy masę ziemniaczaną
Babka ziemniaczana z selerem
Plastry szynki zawijamy na masę