burakcukrowy

burakcukrowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Babka znakomita.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Babka znakomita z oranżadą

Babka znakomita.

Składniki:

Babka znakomita.

 

  • 5 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 3 szkl. mki
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. oranżady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka znakomita.
Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z cukrem na sztywna pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Ubijamy dalej. Gdy masa będzie dobrze ubita na przemian dodajemy olej oraz oranżadę - chodzi oczywiście o rozpuszczona oranżadę. Dodawać partiami. Na samym końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do foremki i pieczemy około 50 minut w temp. 180-190 stopni.

Tagi:

jajko jajka