IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Babka żurawinowo - cytrynowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które smakuje zawsze i każdemu

Babka żurawinowo - cytrynowa

Składniki:

Babka żurawinowo - cytrynowa

 

  • 250 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 180 g cukru
  • 250 g serka homogenizowanego
  • 1 kisiel żurawinowy z cukrem (użyłam Winiary)
  • skorka otarta z 1 cytryny (tylko żółta część)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Babka żurawinowo - cytrynowa
Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać miękkie masło i ciągle miksując (na najwyższych obrotach) stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Na końcu dodać serek, sok i skórkę cytrynową. Miksować, aż składniki się połączą. Ciasto wyłożyć do formy (dużej keksówki) wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Piec ok 50 minut w temp 180 stopni (bez termoobiegu).

Tagi:

jajko jajka