szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babki jogurtowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Takie ciasta najbardziej lubię piec w lecie, bo nie wymagają długiego przygotowywania. Najdłużej zajmuje pieczenie, bo samo przygotowanie to zaledwie kwadrans.

Babki jogurtowe z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babki jogurtowe z truskawkami

 

  • 250 g truskawek
  • 350 g mąki
  • 2 jajka
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 90 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 20 g cukru wanilinowego
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babki jogurtowe z truskawkami
Przygotowujemy sobie wszystkie składniki, i wszystkie oprócz cukru pudru i truskawek przekładamy do jednej miski. Całość mieszamy łyżką tak długo aż wszystkie składniki ciasta się połączą i powstanie gładka masa. Ciasto przekładamy do foremek. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki. Połówki truskawek układamy na babkach, dość gęsto jedna obok drugiej. Keksówki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w nim 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Babki jogurtowe z truskawkami
Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto
Babki jogurtowe z truskawkami
Ciasto mieszamy łyżką aż do uzyskania gładkiej konsystencji
Babki jogurtowe z truskawkami
Truskawki myjemy usuwamy szypułki i kroimy
Babki jogurtowe z truskawkami
Ciasto przekładamy do foremek a na wierzchu układamy połówki truskawek

Tagi:

jajko jajka