Sposób przygotowania:
Babki półkruche z bitą śmietaną owocami
Przygotowanie: Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra,pędzelkiem posmarować foremki roztopionym tłuszczem,ustawić blisko siebie w kształcie czworoboku.Rozwałkowane ciasto przenieść na wałku i przykryć nim foremki.Palcami wprowadzić lekko ciasto do foremek,przesunąć wałek po powierzchni ciasta odcinając krążki. Krążki wgnieść do foremek,dokładnie wylepiając ścianki.Ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku (220s.c), ok 10 minut.Upieczone babeczki ustawić w foremkach na stolnicy dnem do góry,a gdy przestygną-wyjąć korpusiki,uderzając lekko trzonkiem noża w dno foremki. Przyrządzić krem: ubić śmietankę z cukrem na gęsty krem i wymieszać z drobnymi owocami.Upieczone i ostudzone babeczki napełnić bezpośrednio przed podaniem kremem z owocami.