Babki półkruche z bitą śmietaną owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodziutkie pulchne babeczki z owocami

Babki półkruche z bitą śmietaną owocami

Składniki:

Babki półkruche z bitą śmietaną owocami

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki luksusowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • sól
  • Krem:
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 35 dag małych owoców

Sposób przygotowania:

Babki półkruche z bitą śmietaną owocami
Przygotowanie: Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajko,cukier,śmietanę i szczyptę soli. Zarobić ciasto nożem a następnie szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto do grubości 1/2 centymetra,pędzelkiem posmarować foremki roztopionym tłuszczem,ustawić blisko siebie w kształcie czworoboku.Rozwałkowane ciasto przenieść na wałku i przykryć nim foremki.Palcami wprowadzić lekko ciasto do foremek,przesunąć wałek po powierzchni ciasta odcinając krążki. Krążki wgnieść do foremek,dokładnie wylepiając ścianki.Ustawić na blasze i piec w gorącym piekarniku (220s.c), ok 10 minut.Upieczone babeczki ustawić w foremkach na stolnicy dnem do góry,a gdy przestygną-wyjąć korpusiki,uderzając lekko trzonkiem noża w dno foremki. Przyrządzić krem: ubić śmietankę z cukrem na gęsty krem i wymieszać z drobnymi owocami.Upieczone i ostudzone babeczki napełnić bezpośrednio przed podaniem kremem z owocami.

Tagi:

jajko jajka