madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Bagietki z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To pieczywo jest z żurawiną, ale można je przygotować bez tego dodatku lub zastąpić je pokrojonymi na cienkie paseczki suszonymi śliwkami

Bagietki z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietki z żurawiną

 

Sposób przygotowania:

Bagietki z żurawiną
Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy gorącą wodę ale nie wrzątek i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy drożdże, cukier i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto , smarujemy olejem wierzch i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym czasie namaczamy żurawinę w wodzie i dokładanie osączamy. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy z żurawiną i dzielimy na pół. Formujemy bagietki, na środku robimy rowek i posypujemy rozmarynem, także pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 220 stopni
Bagietki z żurawiną
Z podanych składników zagniatamy ciasto
Bagietki z żurawiną
Wierzch smarujemy oliwą i pozostawiamy do wyrośnięcia
Bagietki z żurawiną
Wyrośnięte ciasto zagniatamy z żurawiną
Bagietki z żurawiną
Formujemy bagietki i posypujemy rozmarynem