Sposób przygotowania:
Bagietki z Masłem Czosnkowym
Przepis na bagietki: Do sporej miski wlewamy 250 ml mleka i 50 ml wody w temp. pokojowej, kruszymy 12 g świeżych drożdży, wbijamy jajko, dosypujemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. W między czasie 50g masła podgrzewamy, tak aby miało płynną konsystencję, lekko przestudzone wlewamy do miski. Następnie dosypujemy 1 kg przesianej mąki tortowej i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę, lekko kleiste ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ja przeważnie daje do lekko nagrzanego piekarnika wraz ze szklanką wody aby w piekarniku była również wilgoć). Po upływie 1h wyciągamy masę na blat, dodajemy mąki aby wyrobić 4 bagietki o długości ok. 40cm i wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Następnie zostawiamy uformowane ciasto w ciepłym miejscu na około 30 minut. Następnie wyciągamy ciasto, nacinamy bagietki aby potem było łatwo włożyć do nich masło czosnkowe, nagrzewamy piekarnik do 250°C. Bagietki wkładamy do piekarnika na 10 minut, po upływie tego czasu temperaturę zmniejszamy do 190°C wyciągamy bagietki i wkładamy do wcześniej naciętych wgłębień masło czosnkowe, następnie wkładamy je do piekarnika jeszcze na około 12 minut. Przepis na masło czosnkowe: 100g masła (to jest przeważnie pół kostki masła) podgrzewamy, do lekko ostudzonego masła dodajemy 2 ząbki czosnku, pół łyżki stołowej przyprawy do masła oraz posiekanej natki pietruszki. Mieszamy i czekamy aż się przestudzi, jak już zastygnie lekko, przekładamy do przeźroczystej folii spożywczej, zawijamy na dwóch krańcach tak aby uformować kształt kiełbaski i dać do lodówki. Takie masło najlepiej wykonać dzień wcześniej.