Sposób przygotowania:
Bajaderki owocowe dla dzieci
Suszone owoce moczyć w letniej wodzie przez kilka godzin (np. przez noc), aby spęczniały.
Biszkopty zmiksować malakserem lub utrzeć na tarce na mączkę lub drobną kaszkę.
Osączyć owoce, wsypać je do malaksera, dodać dżem, stopione i ostudzone masło - zmiksować, dolewając syropu owocowego. Dodawać porcjami mączkę biszkoptową, stale miksując, aż masa stanie się zwarta i kleista.
Gęstość masy regulować dodatkiem mielonych biszkoptów i syropu owocowego.
Masę wstawić do lodówki na 2 godziny, a gdy stężeje, toczyć z niej niewielkie kulki (wielkości małej mandarynki) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze dodając 3-5 łyżek mleka. W płynnej polewie czekoladowej zanurzać schłodzone bajaderki i odkładać na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Póki jest jeszcze mokra posypać bajaderki krokantem orzechowym lub suszonymi owocami. Wstawić do lodówki.
Podawać, kiedy czekolada stwardnieje.
Biszkopty zmiksować malakserem lub utrzeć na tarce na mączkę lub drobną kaszkę.
Osączyć owoce, wsypać je do malaksera, dodać dżem, stopione i ostudzone masło - zmiksować, dolewając syropu owocowego. Dodawać porcjami mączkę biszkoptową, stale miksując, aż masa stanie się zwarta i kleista.
Gęstość masy regulować dodatkiem mielonych biszkoptów i syropu owocowego.
Masę wstawić do lodówki na 2 godziny, a gdy stężeje, toczyć z niej niewielkie kulki (wielkości małej mandarynki) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.
Stopić czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze dodając 3-5 łyżek mleka. W płynnej polewie czekoladowej zanurzać schłodzone bajaderki i odkładać na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Póki jest jeszcze mokra posypać bajaderki krokantem orzechowym lub suszonymi owocami. Wstawić do lodówki.
Podawać, kiedy czekolada stwardnieje.