donia1219

donia1219

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Cytrynowa babka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Osobiście- moje ulubione ciasto. Cytrynowy aromat, do tego słodki cytrynowy lukier to dla mnie idealne połączenie.

Cytrynowa babka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Cytrynowa babka

Składniki na ciasto

Sposób przygotowania:

Cytrynowa babka
Białka oddzielam uważnie od żółtek. Następnie żółtka ucieram na puszystą masę z margaryną oraz cukrem, dodaję startą cytrynę oraz sok z cytryny. Następnie ubijam na sztywno pianę z białek, dodaję do masy, na koniec dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko delikatnie mieszam. Formę smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. Piekę około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jeszcze ciepłą polewam lukrem cytrynowym i posypuję skórką z cytryny.
Cytrynowa babka
Papka od razu tuż po upieczeniu, smacznego!

Tagi:

ciasto babka