WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pierniczki z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miękkie i bardzo smaczne pierniczki z ciasta zagniatanego z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Ozdabiane lukrem, idealne na Święta.

Pierniczki z ziemniakami

Składniki:

Pierniczki z ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki z ziemniakami

Ciasto

Pierniczki z ziemniakami
Ciasto może być dość klejące, dokładnie je chłodzimy.

Gorące, ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem. Miksujemy z ziemniakami.

Do miski wsypujemy mąkę, sodę i przyprawę korzenną. Dodajemy jajko i masę z ziemniakami.

Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na ok godzinę.

Wycinanie

Pierniczki z ziemniakami
Wycinamy kształty ciasteczek i układamy na blaszce.

Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy na ok 2 mm. Wycinamy kształty i układamy na blaszce.

Pieczenie

Pierniczki z ziemniakami
Ciasteczka pieczemy do 10 minut w 160 stopniach.

Ciasteczka pieczemy w 160 stopniach ok 7-10 minut i dokładnie studzimy. Dekorujemy lukrem i innymi ozdobami.