VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Ciemne bajaderki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Znakomity pomysł na wykorzystanie zbędnych biszkoptów, ciastek, babek… Odrobina bakalii i ponownie cieszymy się słodkimi ciasteczkami - kuleczkami. Wystarczy kilka minut aby zaskoczyć swoich gości.

Ciemne bajaderki

Składniki:

Ciemne bajaderki

 

  • 0,5 kg ciemnego biszkoptu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 100 g margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 250 g dżemu truskawkowego
  • 0,5 szklanki rodzynek sułtańskich
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki suszonego berberysa
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 2 szklanki wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciemne bajaderki
W garnku podgrzewamy mleko, margarynę, cukier i kakao. Gdy wszystko się rozpuści odstawiamy di przestudzenia. Kawałki ciemnego biszkoptu blend ujemy na pył w blenderze lub malakserze.

Przesypujemy do miski. Wlewamy mleko z margaryną. Dodajemy dżem truskawkowy, aromat waniliowy oraz bakalie: orzechy, rodzynki, berberys. Wszystko mieszamy lub zagniatamy.

Gdy masa wydaje się na za lepka możemy jeszcze dołożyć pokruszone herbatniki. Formujemy okrągłe małe kuleczki. Każdą obtaczamy w rozpuszczonej w kąpieli wodnej mlecznej czekoladzie a następnie w wiórkach kokosowych.

Chłodzimy w lodówce.

Tagi:

bajaderki