Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Bajaderki z marcepanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bajaderki z marcepanem to pyszne kuleczki którym nie można się oprzeć i znikają w oka mgnieniu. Polecam.

Bajaderki z marcepanem

Składniki:

Bajaderki z marcepanem

 

  • 1/2 kg pokruszonego ciasta
  • 10 dag masy marcepanowej
  • 8-10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka likieru amaretto
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

dodatki

  • wiórki kokosowe
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Bajaderki z marcepanem

ETAP 1:

Bajaderki z marcepanem
Z kakao, masła, śmietanki i cukru zrobić polewę

Do garnka włożyć masło, dodać śmietankę, cukier i kakao, mieszając zagotować, ostudzić.

ETAP 2:

Bajaderki z marcepanem
Do pokruszonego ciasta dodać resztę składników

Ciasto pokruszyć, dodać starty na tarce marcepan, likier, posiekane orzechy i migdały.

ETAP 3:

Bajaderki z marcepanem
Ciasto z orzechami wymieszać z przygotowaną polewą

Połączyć z polewą i dokładnie wymieszać.

ETAP 4:

Bajaderki z marcepanem
Kulki z masy obtaczać w wiórkach kokosowych

Z masy formować kuleczki wielkości włoskiego orzecha i obtaczać w wiórkach kokosowych lub kolorowej posypce.

Tak przygotowane bajaderki odłożyć w chłodne miejsce na 1-2 godziny.