ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki tort śmietanowy ze skromną dekoracją z różowych winogron oblepionych cukrem. Posypany wiórkami kokosowymi.

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

Składniki:

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

 

 

  • 600 ml śmietany 30 %
  • 5 łyżek cukru pudru
  • galaretka cytrynowa
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki w syropie

 

 

  • wiórki kokosowe do obsypania tort
  • różowe winogrona
  • cukier kryształ
  • białko z jajka

Sposób przygotowania:

Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrze

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Dodawać pojedynczo żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Pomieszać razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenia 180 stopni - 30 min. Do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy części.

Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. Połączyć z tężejącą galaretką. Brzoskwinie pokroić w drobna kostkę i dodać do śmietany.

Spodni placek nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć połowę śmietany z brzoskwiniami i przykryć plackiem. Ponownie nasączyć syropem i wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć plackiem i też nasączyć syropem. Pozostawić na ok 2 godz. w lodówce.

Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Posmarować wierzch i boki tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Ok 4 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Umyte i osuszone winogrona pomoczyć w roztrzepanym białku i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na torcie. Gotowy tort pozostawić w lodówce najlepiej na cała noc.

Smacznego.