Sposób przygotowania:
Tort z bitą śmietaną i winogronami w cukrzeETAP 1:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem cukru. Dodawać pojedynczo żółtka i w dalszym ciągu ubijać. Pomieszać razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Połączyć z masą jajeczną przy pomocy szpatułki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem tortownicy. Pieczenia 180 stopni - 30 min. Do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przekroić na trzy części.
Galaretkę cytrynowa rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Ubić śmietanę z dodatkiem cukru. Połączyć z tężejącą galaretką. Brzoskwinie pokroić w drobna kostkę i dodać do śmietany.
Spodni placek nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć połowę śmietany z brzoskwiniami i przykryć plackiem. Ponownie nasączyć syropem i wyłożyć pozostałą część śmietany. Przykryć plackiem i też nasączyć syropem. Pozostawić na ok 2 godz. w lodówce.
Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Posmarować wierzch i boki tortu. Posypać wiórkami kokosowymi. Ok 4 łyżki kremu przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki. Umyte i osuszone winogrona pomoczyć w roztrzepanym białku i obtoczyć w cukrze. Ułożyć na torcie. Gotowy tort pozostawić w lodówce najlepiej na cała noc.
Smacznego.