Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Te rogaliki są niezwykle pyszne, ciasto jest trochę inne niż tradycyjne drożdżowe, moim zdaniem jest bardziej wilgotne. Przepis mam od wielu lat, gdzieś tam od kogoś odpisany, dawno ich nie piekłam, a dzisiaj przyszedł czas na przypomnienie.

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

Składniki:

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą

Ciasto:

  • 50 dag mąki tortowej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki śmietany 12 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • pół małej łyżeczki amoniaku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • 26 dag marmolady twardej wieloowocowej
  • cukier puder do posypania rogalików

Sposób przygotowania:

Rogaliki ,,topielce'' z marmoladą
1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, następnie wbijamy jajko, dodajemy amoniak i dokładnie mieszamy. Do mąki dajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców, aż powstaną małe grudki, dodajemy roztarte drożdże i zagniatamy ciasto.

2. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy w czystą ściereczkę, wkładamy do większego garnka, zalewamy zimną wodą, garnek musi być prawie pełny i odstawiamy, aż ciasto wypłynie na powierzchnię, u mnie to trwało około półtorej godziny.

3. Gdy ciasto wypłynie wyjmujemy je z wody i ściereczki, kładziemy na posypanej mąką stolnicy i chwilę zagniatamy, aż przestanie się kleić.

4. Następnie ciasto dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy na okrągłe krążki i dzielimy na trójkąty, na każdy nakładamy marmoladę i zwijamy formując rogaliki. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 - 30 minut.

6. Upieczone rogaliki studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.

7. Życzę smacznego.

Rady:

Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików.