Sposób przygotowania:
Bajkowe babeczki z kawą
1. Przygotuj blaszkę do babeczek i wypełnij ją papierowymi papilotkami. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, bez termo obiegu.
2. Z kawy i wrzątku przygotuj napar kawowy i pozostaw do ostygnięcia.
3. Masło, cukier i 2/3 naparu kawowego daj do wysokiego naczynia i zmiksuj do jednolitej, gładkiej masy.
4. Jajka rozbij do malej miseczki. Lekko roztrzep widelcem i dodaj do naczynia z masą.
5. Dodaj przesianą mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.
6. Nakładaj łyżką do papilotek - mniej więcej jednakowe porcje. Nie więcej jednak, jak do 3/4 wysokości.
7. Piecz 15-20 min, aż będą złote.
8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
9. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesyp do miski i dodaj pozostałą część naparu kawowego i ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
10. Lukier nakładać na babeczki i dekorować wg uznania - np mini piankami marshmallow.
UWAGA: Dekorować należy natychmiast po lukrowaniu, ponieważ masa lukrowa szybko stygnie.
Smacznego.
2. Z kawy i wrzątku przygotuj napar kawowy i pozostaw do ostygnięcia.
3. Masło, cukier i 2/3 naparu kawowego daj do wysokiego naczynia i zmiksuj do jednolitej, gładkiej masy.
4. Jajka rozbij do malej miseczki. Lekko roztrzep widelcem i dodaj do naczynia z masą.
5. Dodaj przesianą mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.
6. Nakładaj łyżką do papilotek - mniej więcej jednakowe porcje. Nie więcej jednak, jak do 3/4 wysokości.
7. Piecz 15-20 min, aż będą złote.
8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego wystygnięcia.
9. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesyp do miski i dodaj pozostałą część naparu kawowego i ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
10. Lukier nakładać na babeczki i dekorować wg uznania - np mini piankami marshmallow.
UWAGA: Dekorować należy natychmiast po lukrowaniu, ponieważ masa lukrowa szybko stygnie.
Smacznego.