AldiNonia

AldiNonia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Bajkowe babeczki z kawą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Podaruj sobie odrobinę relaksu. Zaparz filiżankę ulubionej kawy lub cappuccino i delektuj się niezwykle puszystą i delikatną w smaku babeczką.

Bajkowe babeczki z kawą

Składniki:

Bajkowe babeczki z kawą

Ciasto:

  • 115 g miękkiego masła
  • 115 -g drobnego białego cukru
  • 2 jajka (lekko roztrzepane)
  • 115 g mąki pszennej (np. do ciast i ciasteczek)
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki wrzątku

Dekoracja:

  • 200 g cukru pudru
  • ok 1/3 naparu kawowego
  • pianki marshmallow do dekoracji

Sposób przygotowania:

Bajkowe babeczki z kawą
1. Przygotuj blaszkę do babeczek i wypełnij ją papierowymi papilotkami. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C, bez termo obiegu.

2. Z kawy i wrzątku przygotuj napar kawowy i pozostaw do ostygnięcia.

3. Masło, cukier i 2/3 naparu kawowego daj do wysokiego naczynia i zmiksuj do jednolitej, gładkiej masy. 

4. Jajka rozbij do malej miseczki. Lekko roztrzep widelcem i dodaj do naczynia z masą.

5. Dodaj przesianą mąkę i wszystko razem wymieszaj łyżką.

6. Nakładaj łyżką do papilotek - mniej więcej jednakowe porcje. Nie więcej jednak, jak do 3/4 wysokości.

7. Piecz 15-20 min, aż będą złote. 

8. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do całkowitego wystygnięcia.

9. W międzyczasie przygotuj lukier. Cukier puder przesyp do miski i dodaj pozostałą część naparu kawowego i ewentualnie odrobinę ciepłej wody. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. 

10. Lukier nakładać na babeczki i dekorować wg uznania - np mini piankami marshmallow.



UWAGA: Dekorować należy natychmiast po lukrowaniu, ponieważ masa lukrowa szybko stygnie.



Smacznego.