Sposób przygotowania:
Klasyczny piernik
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodaję pojedynczo żółtka. Miksuję. Dodaję miód. Miksuję.Mąkę, przyprawy do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia przesiewam na sitku. Dodaję przesiane składniki do masy. Miksuję do połączenia się składników. Białka ubijam na sztywna pianę. Pianę dodaję ostrożnie do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia.
Ciasto wylewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto dekoruję polewą.
Ciasto wylewam do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Piekę około 70 minut w 180 stopniach. Studzę.
Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto dekoruję polewą.