kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 688]

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem tartej dyni i jabłek z polewą czekoladową. Ciasto jest wilgotne i nie jest słodkie. Polecam.

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami

Na ciasto :

  • 80 gram obranej dyni
  • 140 gram obranych jabłek
  • 3 jajka
  • 8 łyżek z czubkiem jogurtu naturalnego
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 2 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 20 łyżek z czubkiem mąki
  • 1 łyżka płaska kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka z dużym czubkiem proszku do pieczenia

Na polewę czekoladową :

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 100 gram mlecznej czekolady

Ponadto :

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto z dynią i jabłkami
Obrane jabłka i dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski.

Dokładamy jogurt naturalny i wybijamy jajka, mieszamy. Dodajemy cukier i mielone orzechy, ponownie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i wlewamy olej, mieszamy. Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Ciasto przekładamy do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 i 20 minut.

Ciasto przekładamy na papier do pieczenia.

Polewa : masło, śmietankę i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Zimne ciasto polewamy polewą czekoladową.
Jesienne ciasto z dynią i jabłkami
Jabłka i dynię ścieramy na tarce do miski.
Jesienne ciasto z dynią i jabłkami
Do startych jabłek i dyni dokładamy jajka i jogurt naturalny.
Jesienne ciasto z dynią i jabłkami
Dokładamy kakao, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, olej, mieszamy.
Jesienne ciasto z dynią i jabłkami
W kąpieli wodnej rozpuszczamy składniki na polewę.