jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowy sernik na spodzie brownies

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Połączenie w ciastach dyni i czekolady zawsze się sprawdza. Mocno czekoladowy spód brownies , delikatny dyniowy ser i czekoladowy ganasz na wierzchu daje pyszne połączenie. Co tu wiele pisać, lećcie po dynie i pieczcie:).

Dyniowy sernik na spodzie brownies Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowy sernik na spodzie brownies

SPÓD

SER

  • 1 kg sera (3 razy mielonego)
  • 150 gram masła,
  • 1,5 szklanki gęstego purée z dyni,
  • 210 gram cukru pudru,
  • 6 jajek,
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka mąki krupczatki,

WYKOŃCZENIE

  • 250 ml śmietanki 30%,
  • 210 gram czekolady gorzkiej 70% kakao,
  • Siekane orzechy włosie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Dyniowy sernik na spodzie brownies

ETAP 1

Dyniowy sernik na spodzie brownies
rozpuszczamy czekolady w maśle

SPÓD:Masło oraz połamaną czekoladę umieszczamy w garnuszku i stawiamy na wolnym ogniu. Składniki podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia. Gotowe zdejmujemy z ognia i studzimy.

ETAP 2

Dyniowy sernik na spodzie brownies
brownie podpiekamy

Jajka oraz cukier ubijamy w oddzielnej misce. Do ubitej masy dodajemy przestudzoną czekoladę oraz mąkę. Składniki ciasta miksujemy. Gotowe brownies wykładamy na przygotowaną blaszkę. Jego wierzch posypujemy orzechami. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 20 minut w 180°C.
Miedzy czasie przygotowujemy masę serową.

ETAP 3

Dyniowy sernik na spodzie brownies
dynię dodajemy do masy serowej

SER:
Białka oddzielamy od żółtek.
Do malaksera przekładamy masło, żółtka, cukier puder oraz ser. Przygotowane składniki miksujemy około 10 minut. Do zmiksowanych dodajemy dynię. Całość ponownie miksujemy.
Między czasie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

ETAP 4

Dyniowy sernik na spodzie brownies
na brownies wykładamy masę serową

Dyniowy ser łączymy z mąką i budyniem. Po połączeniu sera z sypkimi składnikami łączymy go delikatnie z ubitymi białkami. Gotowy dyniowy ser wylewamy na upieczone, ciepłe brownies. Sernik ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy go 60 minut w 180˚C. Po wyjęciu ciasto dokładnie studzimy, a następnie przystępujemy do dekoracji.

ETAP 5

Dyniowy sernik na spodzie brownies
przygotowaną płyną czekoladą polewamy zimny sernik

WYKOŃCZENIE: Śmietankę podgrzewamy w garnuszku na wolnym ogniu, ale nie zagotowujemy. Do ciepłej dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Całość zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu połączenia się składników. Gotową polewę wylewamy na zimny sernik. Jego wierzch posypujemy orzechami. Gdy polewa zastygnie ciasto jest gotowe.