Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Bakaliowiec wg Kasi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie i smaczne ciasto z bakaliami.

Bakaliowiec wg Kasi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bakaliowiec wg Kasi

 

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl posiekanych orzechów włoskich
  • 1/3 szkl rodzynek
  • 1/3 szkl posiekanych migdałów.

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowiec wg Kasi
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z proszkiem oraz kokosem. Orzechy, migdały oraz rodzynki, mieszamy i oprószamy lekko mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym starannie ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy ubitą na sztywno pianę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kokosem. Na końcu dodajemy przygotowane pozostałe bakalie i mieszamy łyżką masę. Masę wylewamy na wyłożoną papierem wąską foremkę i pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Bakaliowiec wg Kasi
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy razem z proszkiem oraz kokosem.
Bakaliowiec wg Kasi
Orzechy, migdały oraz rodzynki, mieszamy i oprószamy lekko mąką.
Bakaliowiec wg Kasi
Żółtka razem z cukrem oraz cukrem waniliowym starannie ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy ubitą na sztywno pianę. Następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kokosem. Na końcu dodajemy przygotowane pozostałe bakalie i mieszamy łyżką masę.
Bakaliowiec wg Kasi
Masę wylewamy na wyłożoną papierem wąską foremkę i pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka