Sposób przygotowania:
Bakaliowy kurczakETAP 1
![Bakaliowy kurczak Bakaliowy kurczak](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bakaliowy-kurczak-446492.jpg)
Z kurczaka usuwamy korpus. Około 4- 5 łyżek oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy kurczaka od środka i zewnątrz.
ETAP 2
![Bakaliowy kurczak Bakaliowy kurczak](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bakaliowy-kurczak-446493.jpg)
NADZIENIE:
Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Pietruszkę siekamy.
ETAP 3
![Bakaliowy kurczak Bakaliowy kurczak](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bakaliowy-kurczak-446494.jpg)
Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanego dodajemy jajko, pietruszkę oraz bakalie. Całość mieszamy.
ETAP 4
![Bakaliowy kurczak Bakaliowy kurczak](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/bakaliowy-kurczak-446495.jpg)
Gotowym, bakaliowym farszem napełniamy środek kurczaka. Po napełnieniu kurczaka zaszywamy. Dodatkowo związujemy mu nóżki oraz skrzydełka.
Gotowego przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie podlewamy olejem. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około1,5 godzimy w 190°C. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowego wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem usuwamy nici.
halina