jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Bakaliowy kurczak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taki kurczak to rewelacyjny dodatek do sałatek i pieczywa. Bakaliowy środek nadaje mu świątecznego akcentu. Polecam!!!

Bakaliowy kurczak Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Bakaliowy kurczak

SKŁADNIKI

  • Składniki:
  • 1 kurczak (około 1,2 kg),
  • Około 500 gram mięsa mielonego, wieprzowego,
  • Ok 350 gram bakalii ( u mnie morele, śliwka kalifornijska i figi),
  • 1 jajko,
  • Olej,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Pieprz, sól do smaku,
  • Mały pęczek natki pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Bakaliowy kurczak

ETAP 1

Bakaliowy kurczak
Kurczaka luzujemy i nacieramy przyprawami

Z kurczaka usuwamy korpus. Około 4- 5 łyżek oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy kurczaka od środka i zewnątrz.

ETAP 2

Bakaliowy kurczak
Rozdrabniamy bakalie oraz natkę pietruszki

NADZIENIE:
Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Pietruszkę siekamy.

ETAP 3

Bakaliowy kurczak
Łączymy składniki nadzienia

Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanego dodajemy jajko, pietruszkę oraz bakalie. Całość mieszamy.

ETAP 4

Bakaliowy kurczak
Przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego

Gotowym, bakaliowym farszem napełniamy środek kurczaka. Po napełnieniu kurczaka zaszywamy. Dodatkowo związujemy mu nóżki oraz skrzydełka.
Gotowego przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie podlewamy olejem. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około1,5 godzimy w 190°C. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowego wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem usuwamy nici.


Tagi:

kurczak dania