Sposób przygotowania:
Bakaliowy kurczakETAP 1
Z kurczaka usuwamy korpus. Około 4- 5 łyżek oleju łączymy z przyprawą do kurczaka. Tak przygotowaną przyprawą nacieramy kurczaka od środka i zewnątrz.
ETAP 2
NADZIENIE:
Morele i śliwki przekrawamy na połowę. Pietruszkę siekamy.
ETAP 3
Mięso mielone doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tak przygotowanego dodajemy jajko, pietruszkę oraz bakalie. Całość mieszamy.
ETAP 4
Gotowym, bakaliowym farszem napełniamy środek kurczaka. Po napełnieniu kurczaka zaszywamy. Dodatkowo związujemy mu nóżki oraz skrzydełka.
Gotowego przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość delikatnie podlewamy olejem. Kurczaka wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około1,5 godzimy w 190°C. W trakcie pieczenia wierzch polewamy wytworzonym sosem.
Gotowego wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem usuwamy nici.
halina