Sposób przygotowania:
Empanadas wegetariańskie
Mąkę z masłem, szczyptą soli, jajkiem roztrzepanym z wodą i octem zagniatamy na gładkie ciasto i odstawiamy do lodówki.
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i studzimy. Odsączoną z zalewy fasolę blendujemy na niezbyt gładką masę. Dodajemy warzywa z patelni razem z olejem oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy warzywnym farszem.
Zlepiamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
W temp. 180 stopni pieczemy kilka minut, do zarumienienia.
Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Chwilę smażymy i studzimy. Odsączoną z zalewy fasolę blendujemy na niezbyt gładką masę. Dodajemy warzywa z patelni razem z olejem oraz kukurydzę, dokładnie mieszamy i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy koła i nadziewamy warzywnym farszem.
Zlepiamy, smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
W temp. 180 stopni pieczemy kilka minut, do zarumienienia.