anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Bakaliowy kuskus z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Propozycja na danie z bakaliami

Bakaliowy kuskus z kurczakiem

Składniki:

Bakaliowy kuskus z kurczakiem

 

  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 400 g kaszy kuskus
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki ekologiczne
  • mały seler ekologiczny
  • puszka ciecierzycy
  • garść suszonych moreli
  • dwie garście rodzynek
  • biała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bakaliowy kuskus z kurczakiem
- Kaszę kuskus wsypujemy do dużej miski, zalewamy bulionem i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie kaszę rozdrabniamy widelcem.
- Na patelni z oliwą z oliwek extra vergine podsmażamy obraną i pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażymy 2 minuty. Dodajemy łyżeczkę curry i smażymy jeszcze przez 2 minuty.
- Następnie dodajemy umyte i osuszone piersi z kurczaka pokrojone w grubą kostkę. Dodajemy do smażonej cebuli. Obrane i umyte marchewki ekologiczne pokrojone w ukośne plastry oraz seler ekologiczny pokrojony w kostkę dodajemy do kurczaka z cebulą. Mieszamy i dusimy, aż mięso będzie miękkie, a marchewki ekologiczne i seler ekologiczny al dente.
- W między czasie moczymy rodzynki i morele w gorącej wodzie, by napęczniały. Po tym czasie osączamy bakalie z wody i dodajemy wraz z osączoną ciecierzycą do kurczaka. Mieszamy delikatnie i dusimy przez chwilę, aby wszystkie składniki zostały obtoczone przez aromatyczny sos curry. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy. Tak przygotowanego kurczaka z marchewką, ciecierzycą i bakaliami dodajemy do kaszy kuskus, mieszamy. Odstawiamy.

Potrawę można traktować jako doskonałą propozycję dania głównego jak i sałatki aromatycznej (wówczas musi pozostać w lodówce minimum 5 godzin).