Katarzyna J.

Katarzyna J.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1203]

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z migdałami i słonecznikiem- doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny.

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami

Składniki:

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami

 

  • 8 podudzi z kurczaka,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki płatków migdałowych,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika łuskanego,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami

Przygotowanie marynaty

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami
Olej, wino, bakalie i przyprawy dokładnie wymieszaj.

Olej wymieszaj z winem i przyprawami. Dodaj płatki migdałowe oraz słonecznik. Wymieszaj.

Marynowanie

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami
Mięso natrzyj marynatą i odstaw na godzinę.

Do marynaty włóż podudzia. Natrzyj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Pieczenie

Pałki z kurczaka pieczone w winie z bakaliami
Pałki przełóż do naczynia i piecz 1,5 godziny w 180 stopniach.

Mięso razem z marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu mięsa ułóż kawałki masła. Naczynie przykryj. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polej wytworzonym w czasie pieczenia sosem. A 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby kurczak się zarumienił. Podawaj z ziemniakami i surówką.