SUPERPRZEPIS

Kurczak z bakaliami na ostro

  • 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Kurczak z bakaliami na ostro Więcej zdjęć (5)

W zasadzie to powinien sie nazywać ,, bezmyślny kurczak". A to przez grę słów. Bezmyślny-bez myślenia.Wyciagnęłam bakalie i dalej już poszło

Składniki:

Kurczak z bakaliami na ostro

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z bakaliami na ostro
Przygotować marynatę z 2 łyżek oleju, sosu śliwkowego, łyżeczki papryki mielonej i po pół łyżeczki obu pieprzy i curry . Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko). Natrzeć mięso mocno marynatą i zostawić na pół godziny. Pokroić w paseczki śliwki i morele. Wymieszać bakalie i zalać wrzątkiem tak by je zakrył. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździki , pieprz ziarnisty i listek Kafiru- chwilę smażyć mieszając by uwolniły aromat .Dołożyć pokrojoną drobno szalotkę i smażyć aż będzie szklista. Odgarnąć szalotkę na bok. Włożyć mięso z marynatą i obrumienić z obu stron. Wlać bakalie razem z wodą w której się moczyły , dolać wodę i syrop z brzoskwiń i dusić 45 minut na małym gazie. Wyłowić listek Kafiru, goździki, pieprz ziarnisty. Doprawić sosem sojowym papryką, oboma pieprzemi i curry . Podawać z kuskusem zrobionym na bulionie drobiowym 
Kurczak z bakaliami na ostro
Udka obedrzeć ze skóry i okroić tłuszcze-przekroić na połówki
Kurczak z bakaliami na ostro
Natarte marynatą mięso smażyc razem z szalotką i przyprawami
Kurczak z bakaliami na ostro
Pokrojone i namoczone bakalie dodać do mięsa
Kurczak z bakaliami na ostro
Zalać mięso i bakalie syropem i wodą -dodać przyprawy i dusić do miękkości